29 Mart 2010 Pazartesi

Hyundai FX Coupe - İnceleme 1



Hyundai FX Coupe incelemesi için biraz geç kalmış olabilirim. Hatta üretimden kalktıktan sonra inceleyecek kadar geç kalmış olabilirim:) Ama söz konusu araba, aşağıda değineceğim eksikliklerine rağmen dikkat çekici sportif tasarımı ve böyle güzel bir tasarıma göre uygun fiyatıyla değerlendirilebilecek uygun bir araba olduğundan ilk incelememe bu arabayla başlamak istedim. 




İncelediğim araç 2009 model 105 hp güç üreten 4 silindirli 1.6 motoruyla ekonomik bir coupe sürüşü sağlayan Hyundai FX Coupe'nin son üretimlerinden biri. Hyundai, FX Coupe modelinin üretimine ilk olarak Elentra platformunun üzerine 1997 yılında başladı. 2001 yılında 2. jenerasyonu üretilmeye başlandı, 2007 yılında da ciddi bir makyaj geçirip resimlerde gördüğünüz son halini aldı. 2001 üretimine şu sıralar Lancer için çok duyduğumuz köpekbalığı benzetmesi yapılsa da, geçirilen makyajdan sonra FX Coupe daha yumuşak ama daha çekici hatlara sahip oldu.


Dış tasarımıyla dikkat çeken FX Coupe'nin iç mekanı ne yazık ki kalite ve şıklık duygusunu kullanıcısına hissettiremiyor. Her ne kadar kırmızı deri çoğunluklu döşeme iç alanda kullanılmış olsa da, göstergelerin basitliği, otomatik klimaya rağmen orta konsolun kalitesiz görünümü aracın en büyük eksilerinden. Yanal desteklere sahip deri ağırlıklı spor koltuklar başarılı. Küçük vites topuzu aracı kullanırken sportif bir his yaşatıyor ama geçişler biraz sert. Bir Coupe'den beklemediğiniz basitlikteki saat ve termometrenin altında Hyundai'nin orijinal CD Player'ı konumlandırılmış. 1.6 motorlu modelinde direksiyondan radyo kontrol düğmeleri bulunmuyor. Kol dayama ise rahatına düşkün sürücüler için güzel bir sürüş sağlıyor. Standart olan sunroof kontrol düğmeleri yukarıda ve sunroofu  tamamen açtığınızda beklediğiniz gibi cam içeri girmiyor, üstten geriye doğru kayıyor. Güneş gözlüğü saklama kabı fonksiyonel. Cruise control, yağmur sensörü, park sensörü yok ama far sensörü mevcut. Yol bilgisayarı standart ama çok fazla veri göstermiyor.







Her ne kadar teknik verilerinde yakıt tüketimi şehir dışında 6,3 litre /100 km, şehir içinde 9,8 litre / 100 km, ortalama 7,6 litre /100 km olarak belirtilse de, pratikte bunun böyle olduğunu söylemek zor. 1331 kg ağırlığındaki aracı 105 hp üreten 1.6 motor kaldırmıyor. Bu yüzden gaza biraz fazla yükleniyorsunuz, bu da doğal olarak yakıt tüketimine doğrudan yansıyor.  CO2 emisyon değeri 182 gr/km. 200 limitine çok yakın.




Güvenlik? 

Sürücü ve yolcu hava yastığı (haliyle) standart. Buna bir de Hyundai yan hava yastıklarını eklemiş. Bu arabada ABS'yi çok fazla hissettim, çok ani olmayan frenlerde bile devreye giriyor. Ama güven verici. Kesinlikle teknik bir veri olmadan, subjektif bir şekilde kapıların kapanma sesinden aracın çok da güvenli olmadığı sonucunu çıkarttım, ama dediğim gibi kesinlikle şahsi hissim.



Peki sürüş nasıl?

Hyundai FX Coupe'nin en başarılı olduğu konulardan biri kesinlikle yol tutuşu. En keskin virajlara korkusuz bir şekilde ayağınızı gazdan çekmeden girebiliyorsunuz. Bu konuda Hyundai spor bir arabadan beklentileri tamamen karşılıyor. Daha önce de söylediğim gibi, motor konusu Coupe'nin en büyük handikapı. 1.6 motor arabayı tamamen alımlı ama boş bir araba yapıyor. 105 hp'lik motor 1331 kg'yi kaldırmaya kesinlikle yetmemiş. Araç içinde sarsıntıları hissediyorsunuz ama sportif bir coupeden bahsediyorsak bunun olmaması anormal olurdu. Bu bölüm için sonuç olarak şunu söyleyebilirim, motor biraz daha güçlü olsaydı FX Coupe gerçekten kullanıcısına çok büyük bir zevk verirdi. Aracın 0-100 km/h hızlanması 11,6 saniye. 260 km/h ibreye rağmen maksimum hız 185 km/h.

Görüntü?

Kişisel bir konu olmakla beraber Coupe'nin dış görünüşü çok güzel. Kaliteli güzel bir spor araba imajı veriyor ve gerçekten çok dikkat çekici. Coupe arabalardaki gördüğümüz, yan cam tamamen açıldıktan sonraki kapı görüntüsüne bayılıyorum. 5 kollu 16 inç jantlar da sportif görüntüyü tamamlıyor.



Fiyat aralığı?

FX Coupe'nin üretimi durduruldu, bu arabaya sahip olmak isteyenler ikinci eldeki alternatifleri değerlendirmek zorunda. Aracın son satılanları 42.000 TL etiketine sahipti, şimdi düşük kilometredeki 2009 modelleri 35.000 TL civarından alıcı buluyor. 2008 modelleri 35.000 km civarındaki FX Coupe'ler 29.000 - 32.000 fiyat aralığında. Tabii modifiyesiz, oynanmamış bir FX Coupe bulmak da çok kolay değil.

Sonuç olarak FX Coupe, dikkat çeken çok güzel bir araç. Bu güzellikte bir coupe'yi bu fiyat aralığında bulmak da gerçekten zor. Ne var ki böyle bir arabaya gitmeyen motoru ve basit ön konsolu arabanın neden uygun fiyatta olduğunun en büyük cevabı gibi. Bakalım Hyundai'nin bu segmentte çıkaracağı yeni modeli, ülkemizde gençlerin çokça tercih ettiği bu araç kadar bir satış kitlesine ulaşabilecek mi.


Artılar:
  • Güzel dış görünüş.
  • Uygun fiyat.
  • İyi yol tutuşu.
  • Ekonomik sürüş.
Eksiler:
  • Zayıf motor.
  • Özenilmemiş iç tasarım.
  • Güven vermeyen kaporta.




Fotoğraflar için Fatih Tepehan'a teşekkür ederim. Araç ile ilgili daha fazla fotoğraf için, tıklayınız.

32 yorum:

  1. Bir hyundai coupe kullanıcısı olarak, incelemenizde yapmış olduğunuz yorumlara tamamen katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. 2005 model düşünüyorum ama pek bilgi alamamıştım başvurduğum sitelerde. vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. 2005 ccoupe fyatı nedr standat olrk

    YanıtlaSil
  4. vallaha almayı düşünüyordum ama vazgeçtim görüntüsü çok güzel ama gitmiyorsa ne işe yarar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeş gitmiyorsa diye bişey yok. kendine güveniyorsan gidip 2,7 alacaksın. Sen o 2,7 motoru al eğer halen gitmiyor dersen paranı ben verecem...

      Sil
  5. görüntü, motordan aldığınız (egsoz kaynaklı desek daha doğru da olabilir) ses, yola yakınlığı, dikkat çekmesi vs gibi bir çok artısı da var aslında arabanın. ama insan böyle bir araba kullandığı zaman, gaza bastığında sadece ses değil, bir ivmelenme de bekliyor. coupe için de bu ivmelenme hayal.

    YanıtlaSil
  6. super bır araba bayılıyorum seklıne zaten bu sekılçe bu para az motoruda ıyı olsa almak bıraz zor olurdu dogrusu 2005 ı 23000 tl cıvarında

    YanıtlaSil
  7. ıcı gercektende urkutucu . keske daha guzel olsaydı

    YanıtlaSil
  8. peki 2000 motoru nasıl acaba bende almayı cok istiyorum ama kafamı karıştırdı.bu aracları tanıyan arkadaşların yorumlarını bekliyorum 2004 2006 arası düsünüyorum en tutulanı hangisi nelerine dikkat etmek gerekiyo yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.surgundemir@hotmail.com

    YanıtlaSil
  9. 2009 modeline sahibim. kırmızı siyah koltuklar ve kapı içi kırmızı döşemeler çok şık fakat ön konsol cidden çok basit. ben 7 inch bir lcd teyp aldım. alttaki cdliğin boşluğuyla birlikte daha şık ve kaliteli bi görüntü oluştu.

    YanıtlaSil
  10. resimlerdeki aracı ben aldım. mat beyaz şu an :)

    YanıtlaSil
  11. kaça aldın acaba fiyat yazarsan iyi olur yaa nasıl cesaret edipte şu araca bu işkenceyi çektirip beyaza kaplattın

    YanıtlaSil
  12. Araca gitmiyor demek yanlış olur. Ancak görüntü itibari ile beklentiler çok çok yüksek oluyor, ve karşılanamıyor. Ayrıca aracın 1397 kg(Ruhsat) ağırlığını düşününce (1,6 lt) 11 sn civarında 0-100 hızlanması makul bile olabilir. Aracın iyi aerodinamisinden dolayı bu ağırlığa rağmen otobanda 200 km/h hızları görebiliyorsunuz (1,6 için). Bu motora sahip (1.6 ve 2.0) bu fiyattaki bi araçtan BMW M3 performansı beklemek doğru olmaz. Güvenlik konusunda sıkıntı olduğuna ise katılmıyorum. Aracın Youtube da çarpışma testi var isteyen bakabilir. Ayrıca 1397 kg ruhsat ağırlığına sahip bir araca (1.6 için), şasi ve kaportası zayıf ve ince, dolayısyla güvensiz diyemeyiz. Zaten aracın dezavantajlarını, yalnızca trafikte çekeceğiniz ilgiyle telafi edebilirsiniz. Bu fiyata alınabilecek en güzel coupe araç. Ayrıca kendisi Hatchbackten ya da Compact sınıf araçlardan türetilmiş değildir, safkan bir coupe dir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dediklerine aynen katılıyorum. Safkan bir coupe.. Hyundaı Fx Coupe bir AŞK'tır ve bunu bilen bilir sadece...

      Sil
  13. Bu arabayı trafikte her gördüğümde dönüp tekrar tekrar bakıyorum, çok güzel bi araba

    YanıtlaSil
  14. aracı spor araba olarak değerlendirirsek motoru eksik kalıyor ama normal standartları sağlıyor. Arkadaşın dediği gibi yol tutuşu güzel abs de hyundai den beklendiği gibi kötü değil zaten arabayı gören de bunu hyundai mi yapmış diyo hatta önde T işareti olduğu için yalan söylüyorsun diyip inanmıyorlar aracın gövdesi basit yapılmış kesinlikle dizayn istiyor. yakıtı güzel görünüşü güzel motoru normal arabalar gibi ama aldığınıza pişman olmayacağınız bir araba . İstanbul kullanıcıları için söylüyorum bakırköy sahilde bunun farkına kolayca varırsınız =) bir de aracın kapıları yukarı açılır yapıldığında arabanın görüntüsü mükemmel oluyor.

    YanıtlaSil
  15. Hyundai fx coupe kullanan veya bilgi sahibi olan biri varsa bir sorum olacak 2013 Eylul itibari ile benzin ve doğalgaz(tüp) fiyatları bu aracta km basına ne olur


    herkes ayrı bırsey soyluyor net konusabılecek var mı acaba soylenenler:



    100km de 13 lt benzın yakar dolayısıyla %40 daha fazla dogalgaz yakar tupte 17 lt yakar yani 1km de 450-500 kuruş dogal gaz yakar dıyende var



    1kmde en fazla 280kuruş dogalgaz yakar diyende var her ıkısıde normal kullanımda hesaplanacak kullanan veya bilenlerden yorum alabılırmıyım

    Araç 1331 kg 4 silindir 1.6 doch 105hp motor var.

    YanıtlaSil
  16. bu araç lpg ile 30 - 35 kuruş yakmaktadır

    YanıtlaSil
  17. 2008 modelıne sahıbım yolda gıderken cevrenızdekı meraklı bakıslar ve oldugundan pahalı goruntusu bence butun dezavantajlarını ortadan kaaldırıyor:)

    YanıtlaSil
  18. kardeşim spor araba diyorsun, gidip 1,6 fx test yapıyorsun bu ne perhiz bu ne lahana turşusu Allah aşkına. Madem Spor diyorsun motoru iyi olsun diyorsun o zaman gidip Hyundaı Coupe 2,7 Fx alacaksın arkadaşım.

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. ya arkadaş her türlü yorum var birde motoruna motorun ömrüne konu açın bu araba 100.000 binde motor istiyo diyolar doğrumu

    YanıtlaSil
  21. Çok ekmeğini yedim bu arabanın...Heyyy gidi günler ;)

    YanıtlaSil
  22. Bu arabanın 1.6 motorunun aynısını meşhur accent taksiler kullanıyor (bariz örnek), 600-700 bin km yapan accentler var, arabanın yağını suyunu koyduktan sonra niye 100 binde motor yesin araç?

    YanıtlaSil
  23. murat arıkan6 Temmuz 2014 05:37

    Arkadaşlar bilende konuşmuş bilmeyende bende 2006 model kırmızısı var ve bu benim üçüncü fx im bu araçlar tamamen podyum aracıdır yanı karizma motor 1.6 bu kasaya konulacak en iyi motor ve doch tur.bu motoru kolay kolay bitiremezsiniz.hangi turbosuz benzinli araçta var 105 hp parçası ucuz ve boldur.yuruyen aksanı elentrayla aynı şanzıman hariç hıza gelirsek lpg de benim aldığım üç araçta 245 km gördüm.va sahada bastım 248 de kat ibtali devreye girdi yani elektik kesti hızı sınırlama facede videolarım var inanmayan arkadaşlar için murat Arıkan yazın çıkar bu araçlar bekar işi ama ben evli 2 çocuk ve bir bayan kocasıyım yaşım 30 ben çok seviyorum 2006 ve 2007 kasayı kırmızı olacak tabii piyasasına gelince boyalı olması önemli değil km de önemli değil bakımlı olsun yıpranmamış olsun her turlu alınır ve satılır.bunların içinde en tutulanı 2006 ve 2007 Model kasadır.bu kasalar fabrikadan orjinal makyajlıdır.inceleyin farkları görürsünüz yakıtı benzinde karmaşık olarak.400 kurş lpg de ise 230 kuruştur.

    YanıtlaSil
  24. arkadaşlar 2008 fx 1.6 almayı düşünüyorum bu arabaları elden kolay çıkartabilirmiyim aklımdaki tek soru bu.

    YanıtlaSil
  25. bu araçları havada kapıyorlar türkiyede zaten az ama albilmek binebilmek cesaret ister alacaksın hayatını yaşayacaksın 25 krş 35 krş yakıyormuş hesap yapmayacaksın

    YanıtlaSil
  26. Araba şekil...Her gördüğümde tekrar tekrar bakıyorum. İnşallah nasip olur..

    YanıtlaSil
  27. Sıkıntısız araba, 7 yıl keyifle ve ilgiyle kullandım ve (cocugum olunca) iyi bir fiyata sattım. Bakım dışında masrafı olmadı. Bakım için götürdüğüm Hyundai servisleri de dürüsttü ve işini düzgün yaptılar. Parçaları pahalı değil. Herkese tavsiye ederim. Şimdi tüm arabalar çirkin görünüyor gözüme :((

    YanıtlaSil
  28. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  29. Slm 97model FX 2000 cc otomatik vitesi 3 den sonra atmıyor geri vites 1.2.3 calistlyr sorun nedir masraf ne çıkar acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kardesim.bende suan honda eurocivic var.bitane buldum 97 fx 2.0 ayni sorunun oldugunu soylediler sanirm kronik bir sorun bu 2 bine yakin masraf olacagini belirtti ve fiyattan dusecekmis.o bolgede hundai servisi yokmus ama benim oldgm yerde var antalyada.gidip konusacagim bugun sormak için.eger yapabilirlerse almayi dsnuyorum ben de kim ne derse desin modundayim :)

      Sil