21 Nisan 2010 Çarşamba

2011 Lotus Elise 1.6 - Doğa dostu spor araba


İşte çıktığı ilk günden beri kendisine derin duygular beslediğim Elise'nin doğa dostu modeli. Özelliklerine girmeden önce bir konuya da değinmek istiyorum. Ülkemizde sizce kaç kişi araba alırken CO2 emisyon oranına önem veriyordur? Veya kaç araba firması reklamlarında, tanıtımlarında araçlarının emisyon oranıyla övünür? Ülkemizde ne yazık ki CO2 emisyon oranı kataloglarda dingil mesafesi, yaylar gibi önemsiz satırlardan biriyken, Avrupa ve Kuzey Amerika'da başlı başına bir tercih nedeni. Doğaya saygı, sadece günümüzü değil geleceğimizi düşünme konusunda aramızdaki fark ile ilgili ufak ama üzücü bir örnek.



Lotus denilince aklıma ilk gelen şey slogan gibi: "Ham sürüş keyfi". Otomatik klima, yol bilgisayarı, ses sistemi, otomatik vites ve bu fiyat düzeyindeki arabalarda bulabileceğiniz bir çok özellik araçlarında mevcut değil. Bundaki amaç her geçen gün karşımıza çıkan teknolojik gelişmelerin, şoför koltuğunda oturmayı neredeyse bir formaliteye çevirmesinden şikayetçi olanlara bir alternatif sunulmasının yanında ağırlıktan tasarruf etmek olduğunu da göz önünde bulundurmak gerek. O yüzden yukarıdaki fotoğrafı görünce "Bu mu ya o kadar para eden Lotus'un iç kısmı" demeyin. Ayıp olur:)


Gelelim doğa dostu spor arabamızın özelliklerine. Öncelikle 1.6 Elise'nin nerdeyse minik sınıftaki bir otomobil kadar CO2 emisyonu var. 155gr. Lotus'un iddiasına göre Dünya'nın yüksek güç üreten en çevreci spor arabası. Toyota kaynaklı 1.6 cc Toyota'nın VVT-I teknolojisini kullanan motoru, şu andaki 1.8 motorla aynı gücü üretebiliyor: 134 hp. 6 ileri vitesle donatılan Elise arkadan itiş sistemiyle güç aktarımın daha iyi bir oranda gerçekleştirebilirken maksimum 6800 devire ulaşabiliyor. Aracın ağırlığıysa ilgi çekici: Porsche Panamera'nın yarısı, yani 876 kg. Çevre filan önemli değil arabam güçlü olsun derseniz Lotus, Elise R modeliyle 189 hp, Supercharged modeliyle de 217 hp güç üretebiliyor. Supercharged modelinin şu andaki satış fiyatı da yine İngiltere'de £34.000 civarında. 




Araba sürmekten zevk alıyorsanız, konfor çok da önemli değilse ve tabii Audi A5'e vereceğiniz paradan daha fazlasını bu araca verecek kadar dizaynını seviyorsanız Lotus Elise tam size (bana) göre bir araç. Günümüzde  yeni olup da duru bir sürüş keyfi verebilecek ender araçlardan.


Lotus Elise için Autocar.uk'nin yaptığı bir inceleme,


1 yorum:

  1. Mükemmel paylaşımlarınız var,bu paylaşımlarınızdan dolayı Wordpress tasarım firması olarak teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil